Ryż czerwony 1000 g 1 kg Targroch
towar niedostępny





Opis
Ryż czerwony 1000 g
Ta odmiana to ryż średnioziarnisty o czerwonej łupince (za kolor odpowiada czerwony pigment występujący w osłonie ziarna). Powszechnie jada się go w Tajlandii i na Filipinach. W przeciwieństwie do neutralnego smaku ryżu białego, ryż czerwony ma delikatny słodkawy, orzechowy posmak. Jest od niego twardszy i bardziej sypki . Ma twardawą łupinkę i miękki środek. Jest dość kleisty.
Ryż czerwony dobrze komponuje się z większością mięs i warzyw, a także sałatek. Ponadto dodaje się go do wykwintnych potraw oraz deserów z owocami.
Sposób przygotowania: dokładnie wypłukać ryż pod zimną wodą. 1 szklankę ryżu czerwonego zalać 3-4 szklankami wody. Gotować przez 20 - 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po uzyskaniu odpowiedniej miękkości, odcedzić i opłukać zimną wodą. Można dodać niewielką ilość soli, pieprzu, oleju kokosowego, ewentualnie masła. Smacznego!