Pektyna 250 g
towar niedostępny
Opis
Biologicznie rzecz ujmując pektyny występują w ścianach komórkowych warzyw i owoców. Ich charakterystyczną cechą jest zdolność zagęszczania płynów środowisku kwaśnym - bez konieczności dodawania ogromnych ilości słodzideł. Dzięki temu doskonale nadają się do produkcji domowych przetworów - przewyższając cukry żelujące i żelfixy.
Nie budząca zaufania nazwa pektyny pochodzi od greckiego słowa pectos, oznaczającego krzepnąć.
Składniki:
Pektyna E440 (ii), sacharoza.
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna 1070 kJ / 256 kcal
- Tłuszcz 1,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
- Węglowodany 33 g
- w tym cukry 30 g
- Błonnik 45 g
- Białko 5 g
- Sól <0,001 g
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400kJ/2000kcal).
Sposób przygotowania i przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu
Ostrzeżenia i pozostałe informacje:
Produkt nie zawiera i nie jest wyprodukowany z genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Firma posiada certyfikat HACCP.
Informacja alergenna:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.