Moringa LIŚĆ 100 g

Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 7,45 zł 7.45
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: Targroch
Kod produktu: 0

Opis

Moringa to nazwa drzewa liściastego, osiągającego do 12 metrów wysokości i rosnącego w klimacie tropikalnym. Roślina jest bardzo popularna w Indiach, ponieważ wykorzystuje się ją w medycynie ajurwedyjskiej. Morindze przypisuje się wiele cennych właściwości leczniczych, m.in. bakteriobójcze, przeciwzapalne, moczopędne, a nawet pobudzające.

Głównym producentem moringi są Indie, choć drzewo rośnie także w Afryce. Wzbogaca się nim produkty spożywcze, zwłaszcza ciastka, jogurty i pieczywo. Korzenie moringi mają smak chrzanowy, a pozyskane dzięki niej drewno przeznacza się do produkcji barwników. Roślinę wykorzystuje się też w kosmetyce, ponieważ ma działanie antyoksydacyjne. Co jeszcze jest w morindze takiego wyjątkowego?

Charakterystyka moringi

Moringa jest rośliną pochodzącą z Indii. Jej walory lecznicze znano i wykorzystywano już wiele lat temu. W medycynie ajurwedyjskiej drzewo było niezwykle popularne. Stosowano je na niemal wszystkie dolegliwości.

Moringa (łac. Moringa oleifera) jest tak naprawdę drzewem liściastym. W okresie wzrastania osiąga wysokość blisko 12 metrów. Wytwarzane przez nią owoce są słodkie i można je spożywać bez ryzyka zatrucia. Korzenie zaś mają lekko chrzanowy smak. W przemyśle wykorzystuje się też drewno pozyskane z moringi. Służy ono do produkcji barwników. Co ciekawe, jadalne są także liście tej rośliny. Napary z nich szczególnie poleca się osobom zmagającym się z nadwagą. Ze względu na sporą zawartość błonnika są znakomitym uzupełnieniem diety.

Skład chemiczny moringi

Morindze przypisuje się tak wiele właściwości leczniczych, ponieważ ma bardzo bogaty skład chemiczny. Zawiera nie tylko błonnik pokarmowy, ale też magnez, potas i witaminy A oraz C. W liściach rośliny znajdziemy również wapń i fosfor. Nasiona z kolei są bogatym źródłem białka, tłuszczu i równie ważnego dla organizmu człowieka żelaza. Moringa ma go więcej niż szpinak. W drzewie nie brakuje też innych związków bioaktywnych, np. karotenoidów, alkaloidów, a przede wszystkim flawonoidów i cennych aminokwasów. Jest ona również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6.

Jak stosować drzewo moringi?

W przemyśle, medycynie i kosmetyce wykorzystuje się niemal każdą część tej niezwykłej rośliny. Funkcjonuje ona jako tzw. superfood, czyli suplement diety o działaniu terapeutycznym. Największą popularnością cieszą się owoce, ponieważ można je spożywać w wielu kombinacjach, a co ważne – nie ma potrzeby dosładzania. Są one słodkie z natury i można je jeść bez ryzyka zatrucia. Owoce moringi bardzo dobrze sprawdzają się w połączeniu z innymi. Można je łączyć z mango lub z bananami. Dobrze smakują z mlekiem, np. kokosowym.

liści moringi sporządza się napary. Gotową herbatę można dosłodzić cukrem trzcinowym, suszonymi daktylami lub płynnym miodem. Korzenie z kolei dodaje się do jogurtów lub ciastek. W rejonie Afryki czy Indii spotyka się również pieczywo z dodatkiem tej rośliny.

Moringa w medycynie

Moringę wykorzystywano wieki temu. Była traktowana jako panaceum na wiele różnych chorób. W Indiach i Afryce wykorzystywano ją do leczenia stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, w tym zwykłego przeziębienia, kataru, a nawet astmy. Stosowano ją również w celu pobudzenia laktacji u kobiet. Z tego powodu była nazywana „przyjacielem matki”. Choć nigdy nie udowodniono naukowo, że ma ona szereg innych działań, to uważano, że można wyleczyć nią bóle reumatyczne, problemy z oddawaniem moczu oraz zaparcia. W medycynie ajurwedyjskiej była znana również jako środek bakteriobójczy i przeciwrobaczy. Moringą leczono też cholerę.

Co ciekawe, moringa bardzo dobrze wpływa na poprawę pamięci i koncentracji. Wspomaga funkcjonowanie nie tylko samego mózgu, ale też całego układu nerwowego. Obniża również poziom cukru we krwi, dlatego jest bardzo lubiana przez diabetyków. Moringę można zastosować również w czasie diety i próby utraty wagi. W jej składzie jest spora zawartość błonnika pokarmowego. Roślina obniża też cholesterol i można ją traktować jako preparat pomocniczy, jeśli chodzi o ten aspekt. Chroni też organizm człowieka przed wirusami i stanami zapalnymi, również przed wrzodami żołądka.

Moringa w kosmetyce i przemyśle

Drzewo moringi jest popularne nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce – wykorzystuje się je zwłaszcza do produkcji kremów i balsamów. Ma ono doskonałe właściwości antyoksydacyjne. Hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników i zapobiega starzeniu się skóry. Dzięki witaminie A wykazuje działanie odżywcze i naprawcze. Moringi używa się też do produkcji olejków do masażu.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl