Mąka kokosowa 500 g
towar niedostępny
Opis
Jak powstaje jedna z najpopularniejszych mąk na świecie?
Mąka kokosowa powstaje z miąższu kokosa podczas wytwarzania oleju i mleka kokosowego. Pozostałości po usunięciu płynu i tłuszczu zostają zmielone i wysuszone co daje nam pełną wartości odżywczych mąkę kokosową.
Czy warto zamienić mąkę pszenną na mąkę kokosową?
Mąka kokosowa jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który stanowi prawie połowę jej wartości odżywczych.
Pomimo sporej ilości kalorii w 100 g produktu jest ona prozdrowotnym produktem, po który często sięgają sportowcy, osoby dbające o linię oraz diabetycy ze względu na zmniejszone ilości węglowodanów.
Mąka ta jest produktem bezglutenowym, a więc szczególnie polecana dla osób z alergiami pokarmowymi.
Ilość tłuszczu w mące kokosowej wynosi 12g i w tym zawiera aż 10,8g kwasów tłuszczowych nasyconych typu MCT czyli średnio łańcuchowe kwasy tłuszczowe (medium-chain triglycerides), które wpływają korzystnie na zaburzenia wchłaniania, dają uczucie sytości przez dłuższy czas, są źródłem energii oraz mają działanie antybakteryjne.
Wszystko wskazuje na to, że nie liczba kalorii, a wartości odżywcze powinny być dla nas kluczowym aspektem podczas wyboru produktów spożywczych.
Do czego można zastosować mąkę kokosową?
Z mąki kokosowej możemy wykonać wiele deserów np. popularne racuchy, ciasta, ciasteczka aż po produkty codziennego użytku takie jak chleb, bułki oraz naleśniki.
Warto pamiętać, że mąka kokosowa posiada silne właściwości zagęszczające oraz ma większy ciężar, a więc zawsze należy odpowiednio dobierać proporcje wody do ilości mąki.
Przechowywanie
Zaleca się przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Wartość odżywcza produktu w 100g:
- Wartość energetyczna: 1492kJ/359kcal
- Tłuszcz: 13,5g / w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 12,8g
- Węglowodany: 22,6g / w tym cukry: 19,5g
- Błonnik: 35,2g
- Białko: 19,2g
- Sól: 0,08g
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.