Kozieradka ziarno 500 g
towar niedostępny
Opis
Kozieradka to popularny chwast rosnący na łąkach i bezdrożach. To cenna roślina, której nasiona znalazły zastosowanie zarówno w kosmetyce i kuchni, ale dzięki właściwościom leczniczym znanym od wieków w Azji, wykorzystuje się ją również w ziołolecznictwie.
Zastosowanie kulinarne:
Kozieradka jest rośliną strączkową, jej nasiona używane są w kuchni na bliskim wschodzie i w Indiach. Nasiona na surowo są lekko gorzkie, po ugotowaniu nabierają orzechowego smaku.
Kozieradka sprawdzi się jako:
- przyprawa do zupy, pikli, falafeli,
- dodatek do sałatek z pomidorów,
- z kozieradki można zrobić również domową musztardę - w tym celu należy namoczyć ziarna gorczycy i kozieradki w proporcjach 2:1, połączyć do smaku z octem winnym, imbirem, cynamonem, i czosnkiem. Po zmiksowaniu otrzymamy pyszną musztardę.