Komosa ryżowa biała - Quinoa INDIE 500 g

Wysyłka w: 3 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 9,90 zł 9.90
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: Targroch
Kod produktu: 5903229000941

Opis

Quinoa – pochodzi z Ameryki Południowej, co tłumaczy jej nieco egzotyczną nazwę. Już 5 tysięcy lat temu była podstawą posiłków wojowników z imperium Inków. W Polsce często występuje jako komosa ryżowa – chociaż brzmi bardziej swojsko, to nadal mało kto wie, jak smakuje, z czym ją przyrządzić i....

Ze względu na swoją nazwę, wygląd i typowy dla kasz sposób przygotowania, wiele osób błędnie identyfikuje komosę ryżową jako zboże – orientalną odmianę ryżu lub coś z rodziny kasz. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że quinoa nazywana jest także ryżem peruwiańskim. Z biologicznego punktu widzenia quinoa – wraz z amarantusem i gryką - należy jednak do grupy tzn. pseudozbóż, czyli nie traw, ale roślin o wysokiej zawartości skrobi w nasionach. Jest produktem bezglutenowym i bogatym w wartościowe białko.

Tylko nieliczni wiedzą, że dzięki bliskiemu pokrewieństwu ze szpinakiem i boćwiną, nie tylko nasiona, ale także liście komosy ryżowej są jadalne.

Quinoa – czy to już superżywność?

Można wymienić wiele powodów, dla których warto włączyć komosę ryżową do swojej diety.

  • Zawiera aż 20% przyswajalnego białka.
  • Dostarcza 2x więcej wapnia niż mleko.
  • Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów.
  • Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
  • Jest bogata w błonnik pokarmowy.

Komosa ryżowa – quinoa jest naturalnym źródłem:

  • Potasu.
  • Magnezu.
  • Żelaza.

Składniki:

Ziarna komosy ryżowej.

Wartość odżywcza produktu w 100 g:

  • Wartość energetyczna 1490 kJ / 355 kcal
  • Tłuszcz 5,5 g
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
  • Węglowodany 57,8 g
  • w tym cukry 5,1 g
  • Błonnik 6,8 g
  • Białko 15,1 g
  • Sól** 0,02 g

Witaminy i składniki mineralne w 100 g, w porcji 50 g

  • Potas 674 mg, 337 mg
  • Magnez 313 mg, 157 mg
  • Żelazo 8,9 mg, 4,5 mg

Możliwe naturalne odchylenia.

* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.

Sposób przygotowania i przechowywania:

Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans. Quinoa sprawdzi się zamiast kaszy, makaronu czy ziemniaków, w towarzystwie mięs, warzyw i sosów. Doskonale podkreśli smak sałatek i roślinnych kotletów oraz dopełni dietetyczny lunch box.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Informacja alergenna:

W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl