Komosa ryżowa biała - Quinoa INDIE 250 g
towar niedostępny
Opis
Quinoa – pochodzi z Ameryki Południowej, co tłumaczy jej nieco egzotyczną nazwę. Już 5 tysięcy lat temu była podstawą posiłków wojowników z imperium Inków. W Polsce często występuje jako komosa ryżowa – chociaż brzmi bardziej swojsko, to nadal mało kto wie, jak smakuje, z czym ją przyrządzić i....
Ze względu na swoją nazwę, wygląd i typowy dla kasz sposób przygotowania, wiele osób błędnie identyfikuje komosę ryżową jako zboże – orientalną odmianę ryżu lub coś z rodziny kasz. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że quinoa nazywana jest także ryżem peruwiańskim. Z biologicznego punktu widzenia quinoa – wraz z amarantusem i gryką - należy jednak do grupy tzn. pseudozbóż, czyli nie traw, ale roślin o wysokiej zawartości skrobi w nasionach. Jest produktem bezglutenowym i bogatym w wartościowe białko.
Tylko nieliczni wiedzą, że dzięki bliskiemu pokrewieństwu ze szpinakiem i boćwiną, nie tylko nasiona, ale także liście komosy ryżowej są jadalne.
Quinoa – czy to już superżywność?
Można wymienić wiele powodów, dla których warto włączyć komosę ryżową do swojej diety.
- Zawiera aż 20% przyswajalnego białka.
- Dostarcza 2x więcej wapnia niż mleko.
- Stanowi doskonałe źródło witamin i minerałów.
- Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.
- Jest bogata w błonnik pokarmowy.
Komosa ryżowa – quinoa jest naturalnym źródłem:
- Potasu.
- Magnezu.
- Żelaza.
Składniki:
Ziarna komosy ryżowej.
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
- Wartość energetyczna 1490 kJ / 355 kcal
- Tłuszcz 5,5 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
- Węglowodany 57,8 g
- w tym cukry 5,1 g
- Błonnik 6,8 g
- Białko 15,1 g
- Sól** 0,02 g
Witaminy i składniki mineralne w 100 g, w porcji 50 g
- Potas 674 mg, 337 mg
- Magnez 313 mg, 157 mg
- Żelazo 8,9 mg, 4,5 mg
Możliwe naturalne odchylenia.
* RWS – Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
** Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Sposób przygotowania i przechowywania:
Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans. Quinoa sprawdzi się zamiast kaszy, makaronu czy ziemniaków, w towarzystwie mięs, warzyw i sosów. Doskonale podkreśli smak sałatek i roślinnych kotletów oraz dopełni dietetyczny lunch box.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacja alergenna:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.