Kasza jaglana Doypack 1000 g
towar niedostępny
Opis
Kasza jaglana znakomicie nadaje się do potraw słodkich, ostrych i słonych. Doskonała do zapiekanek z owocami, sałatek, lub mięs duszonych.
Gotowana na wodzie lub na mleku z dodatkiem owoców stanowi bardzo zdrowe, pożywne śniadania. Doskonała np. na śniadanie z jabłkami, gruszkami oraz suszonymi owocami (śliwki, morele, rodzynki lub bakalie).
Natomiast gotowana na wodzie jak i na bulionie rewelacyjnie pasuje do dań obiadowych. Sprawdza się jako dodatek do duszonych mięs, zwłaszcza kurczaka, ryb, czy fasoli i soczewicy. Najprostszym sposobem przyrządzenia kaszy jaglanej jest ugotowanie jej, a następnie zapieczenie z dodatkiem masła, cynamonu i owoców, albo pomidorów i oregano.
Dania z kaszy jaglanej są z pewnością idealnym pomysłem na smaczny, zdrowy posiłek.
Kasza jaglana to jedna z najstarszych znanych kasz, określana jako „królowa zbóż”, otrzymywana jest z łuskanego prosa. Kasza jaglana posiada wiele cennych składników odżywczych, m.in. tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, magnez, fosfor, cynk, białka, błonnik, dlatego wyjątkowo skutecznie wzmacnia i reguluje pracę całego organizmu, dlatego warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.
Wartości odżywcze:
- › Wartość odżywcza produktu w 100g:
- › Wartość energetyczna 1449kJ/346kcal
- › Tłuszcz 2,9g
- › w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g
- › Węglowodany 71,6g
- › w tym cukry 0,1g
- › Błonnik 3,2g
- › Białko 10,5g
- › Sól 0,01g
Witaminy i minerały:
- › Tiamina (Wit. B1) 0,73mg
- › Ryboflawina (Witamina B2) 0,38mg
- › Witamina B6 0,75mg
- › Magnez 100mg
- › Fosfor 240mg
- › Cynk 3,4mg
Ewa
Uwielbiam kaszę jaglaną, nadaje się do potraw zarówno na słodko, jak i na słono, po prostu jest uniwersalna, produkt niezbędny w każdej kuchni!;)
Paulina
Pyszna kasza, bardzo zdrowa