Kasza gryczana prażona 400 g
towar niedostępny
Opis
Kasza gryczana prażona wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki poddanych prażeniu.
Kasza gryczana jest źródłem białka i błonnika pokarmowego.
Zastosowanie:
- Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, wszelkimi gulaszami czy sosami np. grzybowymi.
- Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki, ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu.
- W połączeniu z białym serem i warzywami stanowić będzie świetny farsz do naleśników i pierogów, a w połączeniu z grzybami - wegetariański farsz do gołąbków.
- Można robić z niej również kotlety i faszerować warzywa.
- Jest świetnym składnikiem sałatek
Kasza bulgur jest naturalnym źródłem:
- Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Magnezu – przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
- Cynku – pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Sposób przygotowania:
Kaszę należy wypłukać i zalać wodą (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy kaszę ok. 10 – 15 minut. Kaszy lepiej nie mieszać, będzie przywierała, ale jeśli ogień będzie mały nie powinna się przypalać. Można dodać łyżeczkę oleju. Kaszę zestawiamy z ognia, przykrywamy i kładziemy w ciepłe miejsce, żeby wchłonęła resztę wody. W ten sposób cała woda, w której gotowała się kasza zostaje w środku, a nie jest wylewana do zlewu.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna: 1469 kJ / 347 kcal
- Tłuszcz: 3,1 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g - Węglowodany: 63,4 g
- w tym cukry: 2,9 g - Błonnik: 5,9 g
- Białko: 5,9 g
- Sól: 0,01 g
- Magnez: 218 mg
- Żelazo: 2,8 mg
- Cynk: 3,5 mg
Informacja alergenna:
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy.
Zalecane warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.