Produkt dnia
Mąka z tapioki 1000 g
Mąka z tapioki 1000 g
11,10 zł
szt.
Borowina plus 1000 g
Borowina plus 1000 g
32,00 zł
szt.
ZESTAW MOCNE STAWY KURACJA BOROWINOWA
ZESTAW MOCNE STAWY KURACJA BOROWINOWA
88,00 zł
szt.
Mąka jaglana 1000 g
Mąka jaglana 1000 g
7,10 zł
szt.
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Jagody Goji suszone - rozmiar 380 - 500 g Targroch

Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 26,10 zł 26.10
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: 6FA1-284D0

Opis

Jagody Goji suszone - rozmiar 380 - 500 g

Owoce goji to jeden ze współczesnych superfoods, w naturalnej medycynie azjatyckiej znany już od ponad 2500 lat. Ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości nazywany jest czerwonym diamentem Wschodu. Cieszy się ogromnym zainteresowaniem miłośników zdrowej diety i króluje na sklepowych półkach z ekologiczną żywnością. Czym są jagody goji, i co wyróżnia je na tle innych owoców?

Naturalnie, z Chin!

Jagody goji są niewielkimi owocami o koralowym kolorze, w Europie dostępnymi głównie w postaci suszonej. Porastają wzgórza i doliny Chin, Tybetu oraz Mongolii, przyozdabiając krzewy kolcowoju. To roślina o nieprzyjaznej nazwie, która na dodatek jest bliskim krewnym chińskiej wilczej jagody – zupełnie niezwiązanym jednak z trującą jagodą z polskich lasów. Owoce goji, które oznaczono na etykiecie jako pochodzące z Chin nie są zatem produktem gorszej kategorii w stylu made in China, lecz rarytasem zebranym w swoim typowym miejscu występowania, nieskażonym i wolnym od pestycydów.

Owoce długowieczności

W swoim naturalnym środowisku goji są nie tylko produktem spożywczym, ale także leczniczym. Według tradycyjnej medycyny chińskiej wzmacniają odporność, zapobiegają reumatyzmowi, regulują poziom cholesterolu, cukru i ciśnienie krwi, a także pozytywnie wpływają na pracę serca. Przypisuje się im również spowalnianie procesów starzeniowych i zastrzyk energii w każdym wieku – stąd popularne w Chinach określenie owoce długowieczności. Zwolennicy jagód goji wymieniają znacznie więcej zalet diety bogatej w owoce kolcowoju, uznając je za środek oddziałujący na cały organizm, także antynowotworowo.

Moda na superżywność

Jagody goji przekonały do siebie nie tylko pradawną medycynę azjatycką, ale także współczesne głosy dietetyków i ekspertów do spraw zdrowego żywienia. Wszystko za sprawą wyjątkowo cennej zawartości tych owoców. Poza szeregiem witamin i minerałów są bogate w karotenoidy, flawonoidy i zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suszone owoce goji dostarczają także białko, wraz z aż 18 aminokwasami! Tym, co jednak najbardziej interesuje badaczy jest obecność kompleksu polisacharydowego LBP, który przyczynia się do obniżenia cholesterolu i może wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Tak szerokie spektrum właściwości zagwarantowało owocom goji silną pozycję w gronie superfoods, czyli żywności uznawanej za wyjątkowo dobroczynną dla organizmu. Niektóre źródła zwracają także uwagę na bardzo wysoką zawartość witaminy C w jagodach goji, szacując ją na aż 2500 mg na 100 g produktu.

Jak smakują jagody goji?

Suszone owoce kolcowoju to w Polsce nadal produkt mniej popularny, a w związku z tym budzący wątpliwości co do sposobu przygotowywania. Określenie jagody może nieco wprowadzić w błąd osoby, które mają z nim pierwszy raz do czynienia. Smak goji można porównać do żurawiny, jednak nieco cierpkiej, mniej słodkiej i wzbogaconej o nutę pomidorową i ziołową. Dzięki temu ich owoce sprawdzają się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Można dodać je do owsianki i zdrowego ciasta, deseru lub – na sposób chiński – poddać obróbce termicznej i ugotować wraz z mięsem i dodatkami. Miłośnicy bardziej wyszukanych propozycji powinni spróbować herbaty z jagodami goji – czerwonej, na lepszy metabolizm, lub ziołowej, na sposób chiński.

Suszone jagody goji marki Targroch to produkt zupełnie naturalny, pozbawiony konserwantów i sztucznych dodatków.

Zastosowanie

Spożycie suszonych owoców goji należy ograniczyć do maksimum 70 sztuk dziennie. Owoce goji mają delikatny smak, można je dodawać do wielu potraw. Pasują do ryżu, zup z warzywami oraz mięs (w szczególności kurczaka i wieprzowiny). Spożywane często jako przekąski (zwłaszcza suszone owoce), doskonałe jako dodatek do muesli, ciast i deserów. Z owoców przyrządza się również herbatę oraz słodki sok.

Składniki

Suszone owoce goji

Przechowywanie

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Jagody goji są źródłem:

> Wapnia – pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów.

> Żelaza – pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.

> Witaminy C – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl