Figa suszona 1000 g 1 kg Figi Targroch
towar niedostępny





Opis
Figa suszona 1000 g TARGROCH
Taka mała i niepozorna figa!
Figa to owocostan o bulwiastym kształcie i słodkim, mięsistym miąższu. Figi nabierają Wyjątkowych wartości odżywczych po ususzeniu, podobnie jak śliwki czy daktyle.
Figi suszone są naturalnym źródłem:
- Wapnia – który wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów.
- Magnezu – który przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
- Żelaza – który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny.
Zdecydowanie nie powinno ich zabraknąć w diecie każdego z nas!
Zastosowanie suszonych fig:
Mogą być spożywane jako pyszna, zdrowa przekąska lub stanowić dodatek do ciast, deserów, musli, jogurtów, herbat.
Śniadanie z dodatkiem fig zapewni nam energię na cały dzień. Figi mogą stanowić zamiennik kawy.
Wyśmienicie wzbogacają smak dań mięsnych, sałatek (zwłaszcza z kozim serem, szpinakiem i kaszą jęczmienną), kanapek (ser pleśniowy, szynką parmeńska i suszone figi) czy naleśników w wersji wytrawnej, zapiekanych z mocarellą.
Kraj pochodzenia: Turcja
Warunki przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacje dla alergików:
W zakładzie pakowanie są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć występowania w produktach tych surowców.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1147 kJ/ 274 kcal
Tłuszcz: 0,4 g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0 g
Węglowodany: 55,3 g
- w tym cukry: 43,4 g
Błonnik: 6,07 g
Białko: 4,3 g
Sól: 0,2 g
Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.
Minerały i składniki mineralne w 100 g:
Wapń: 203 mg
Magnez: 75 mg
Żelazo: 3,6 mg