Fasola Piękny Jaś karłowy 500 g 0,5 kg Targroch
towar niedostępny





Opis
Fasola Piękny Jaś karłowy 500 g
A oto królowa tradycyjnej polskiej kuchni!
Fasola! Najpopularniejsza przedstawicielka roślin strączkowych, przyjaciółka osób na diecie roślinnej.
Na co dzień mało docenia się jej dostępność, cenę czy walory prozdrowotne i smakowe. Tymczasem fasola biała jednolita jest bardzo wdzięcznym produktem o wielu kulinarnych zastosowaniach.
Odmiana fasoli jednolitej jest jedną z najpopularniejszych i charakteryzuje się dużymi, cylindrycznymi nasionami. Biała fasola jest cudownym źródłem białka - jej ziarna zawierają nawet 24% tego składnika odżywczego!
Jak podawać?
Z fasoli białej może powstać rozgrzewająca zupa fasolowa, sycąca fasolka po bretońsku, jarski smalczyk, bezmięsne kotleciki czy wegańskie brownie czekoladowe.
Ale to nie wszystko!
Biała fasola to świetny dodatek do potrawek i sałatek (polecamy sałatkę z fasolą, oliwkami, papryką i koperkiem doskonała na ciepło i na zimno jako przekąska do pracy).
Jest bardzo popularna w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Słynne burrito czy farsz z fasoli, ryżu i mięsa zawinięty w tortille, jest meksykańskim daniem narodowym.
Biała fasola świetnie komponuje się z kukurydzą, pomidorami, cebulą. Lubi towarzystwo wyrazistej kiełbasy i wędzonego boczku.
Fasola jest naturalnym źródłem:
- Magnezu - który przczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz układu nerwowego.
- Wapnia, fosforu - które pomagają w utrzymaniu zdrowych zębów i kości.
- Cynku - pomaga zachować zdrowe włosy, paznokciie, skórę.
- Tiaminy (Wit.B1) i Witaminy B6 - pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Kraj pochodzenia: Polska
Informacja o alergenach - W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty z dwutlenkiem siarki SO2, gluten różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć występowania w produkcie śladowych ilości tych surowców.
Przechowywanie: w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.