Czosnek niedźwiedzi 100g Targroch
towar niedostępny





Opis
Czosnek niedźwiedzi 100g
Czosnek niedźwiedzi rośnie dziko na terenie Europy, Azji Mniejszej i Kaukazu, jest też uprawiany w innych regionach. Bywa nazywany czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic. Przypisuje się mu szereg właściwości prozdrowotnych, przez co znajduje zastosowanie nie tylko jako przyprawa, ale także w postaci surowca w ziołolecznictwie. Ile wspólnego z ząbkami czosnku i brunatnymi misiami ma tak naprawdę czosnek niedźwiedzi?
Wygląd kwiatu zapach czosnku
Z morfologicznego punktu widzenia czosnek niedźwiedzi zupełnie nie przypomina stosowanego w kuchni czosnku pospolitego. Roślina ta zamiast połączonych ze sobą ząbków ma zielone liście o wydłużonym kształcie. W środowisku naturalnym jest objęta ochroną i nie trudno pomylić ją z trującą konwalią.
Elementem wspólnym czosnków jest smak. Przyprawa z niedźwiedziem w nazwie jest jednak znacznie lżejsza dla układu pokarmowego i nie powoduje nieprzyjemnego zapachu z ust.
Przysmak niedźwiedzi
Czosnek liściasty nieprzypadkowo zyskał swój zwierzęcy przydomek. To właśnie dzięki niedźwiedziom, jedzącym go po wybudzeniu ze snu zimowego odkryto, że posiada on właściwości wzmacniające. Dzisiaj wiadomo także, że czosnek niedźwiedzi wykazuje m.in. działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, a także przyczynia się do utrzymania dobrego stanu włosów, skóry i paznokci.
Zastosowanie
Czosnek niedźwiedzi jest rośliną o wyraźnym aromacie i niepodważalnych walorach estetycznych. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można go używać jako dodatek do sałatek, twarogów i sosów.
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Informacje o alergenach
W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.
Przepis na twaróg z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
200 g twarogu śmietankowego
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Całość wyrobić widelcem mieszając składniki.
Podawać z pieczywem lub grzankami.