Czarnuszka ziarno - 250 g
towar niedostępny
Opis
Czarnuszka to znana już od stuleci, dzięki swoim unikalnym właściwościom doskonale sprawdza się nie tylko jako przyprawa stosowana w kuchni, ale także jako remedium na wiele schorzeń.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE CZARNUSZKI:
Podobnie jak czosnek czy cebula, czarnuszka uważana jest za naturalny antybiotyk. Hamuje rozwój niektórych bakterii oraz działa przeciwwirusowo - mobilizuje organizm do walki z intruzem. Oprócz tego działa przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo np. przeciwko tasiemcom.
Regularne spożywanie czarnuszki może mieć zbawienny wpływ na żołądek - zawarte w nasionkach związki chemiczne działają ochronnie, ponieważ powlekają go warstwą osłonową. Oprócz tego czarnuszka wspomaga odbudowę wątroby i trzustki, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych i ułatwia trawienie.
Istnieją doniesienia naukowe, wskazujące na pozytywną rolę czarnuszki w przypadku osób chorych na cukrzycę. Spożywanie czarnuszki redukuje poziom cukru we krwi oraz reguluje poziom lipidów. Czarnuszka może być także środkiem pomocniczym w walce z nadciśnieniem - badania wskazują, że delikatnie obniża podwyższone ciśnienie krwi.
W medycynie tradycyjnej stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych:
- astmie alergicznej,
- egzemach,
- AZS (atopowym zapaleniu skóry),
- cukrzycy,
- nadciśnienia,
- chorobach pasożytniczych,
- a także przy problemach z laktacją.
Czarnuszka - zastosowanie w kuchni
- Nasiona czarnuszki początkowo mają przypominający gorzką kawę smak, który potem przechodzi w ostry, korzenny - przypominający pieprz. Ponadto odznaczają się charakterystycznym muszkatołowo-korzennym zapachem.
- Nasiona czarnuszki dodają wyrazistości potrawom z jagnięciny i drobiu, a więc delikatnego mięsa. Ponadto dobrze komponują się z sałatkami, marynatami (nasiona w połączeniu z miodem stworzą ciekawą marynatę do mięsa), a także pieczywem i twarogiem. Ponadto nadają niepowtarzalny aromat winom domowej roboty. Niektórzy przed dodaniem do potraw nasion czarnuszki prażą je, by jeszcze bardziej uwydatnić jej walory smakowe.
- Czarny kmin dobrze komponuje się z innymi ziołami, takimi jak tymianek, kolendra i ziele angielskie. W związku z tym, że nasiona czarnuszki w smaku przypominają pieprz, mogą zastąpić w kuchni tę ostatnią przyprawę. Taka zamiana jest polecana osobom o wrażliwym żołądku, gdyż kminek egipski nie podrażnia jego błony śluzowej.
Ewa
Czarnuszka idealnie pasuje do jajka gotowanego na miękko, ale też do szakszuki, a nawet jako dodatek do wypieku domowego chleba, czy bułeczek :)