Dieta oparta na redukcji kalorii skutecznie pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczu, dzięki niej możesz uzyskać wymarzoną sylwetkę. Należy jednak stosować ją według określonych zasad. Co więc należy jeść w czasie redukcji? W dzisiejszym wpisie podpowiadamy, co jest dozwolone podczas stosowania tego rodzaju diety, a czego bezwzględnie należy unikać.
Czym jest redukcja? Poznaj jej zasady
Redukcja to nic innego, jak dieta, która pozwala zredukować tkankę tłuszczową w organizmie. Podstawową zasadą jest to, aby jeść posiłki często, ale małe. Dzięki temu nie będziesz odczuwać głodu, a Twój organizm nie będzie się upominał o jedzenie. Za to zacznie prawidłowo spalać kalorie. Dostarczanie regularnych i niewielkich dawek pożywienia ułatwi układowi pokarmowemu trawienie. Twój metabolizm znacząco przyspieszy, a co za tym idzie — nadwyżki kalorii będą spalane i nie odłożą się w postaci tkanki tłuszczowej.
Dużo błonnika i liczenie kalorii
Dieta redukcyjna zakłada, że głównym składnikiem, który należy dostarczać w odpowiedniej ilości, jest błonnik. To właśnie on wspomaga oczyszczanie organizmu. Co więcej, sprawia, że przez dłuższy czas czujesz się najedzony, więc nie masz ochoty na podjadanie między posiłkami. Oczywiście wszystkie zjadane dania i ich kalorie muszą być dokładnie policzone. Jest to konieczne, gdyż redukcja zakłada deficyt kaloryczny. Chodzi o to, abyś jadł o 300-400 kalorii mniej, niż jest to dla Ciebie odpowiednio wyliczone. Jednak uważaj — dieta ta na dłuższą metę może być niezdrowa i pozbawić Cię energii, m.in. do treningów czy pracy.
Co jeść na redukcji?
Jeśli zdecydowałeś się przejść na dietę redukcyjną, przygotuj sobie nową listę zakupów. Na okres zmian przyzwyczajeń żywieniowych musisz nauczyć się jeść trochę inaczej niż do tej pory.
Dużo warzyw i owoców oraz białko
Redukcja zakłada niskowęglowodanową, lekkostrawną dietę. Na jej czas musisz ograniczyć jedzenie ziemniaków i różnego rodzaju kasz czy ryżu. Za to zalecane jest pieczywo pełnoziarniste, warzywa i owoce. Jedz je na surowo lub wybierz w formie duszonej czy grillowanej. Mimo że owoce są wskazane, nie pij dużo soku — nie nasyci Cię tak bardzo, a ma dość sporo kalorii. Na diecie redukcyjnej powinieneś jeść niskotłuszczowy nabiał. Przyda się także białko w formie chudego mięsa i pieczonych lub wędzonych ryb.
Ogranicz węglowodany i fast foody
Lubisz ciasta, kajzerki czy pszenne naleśniki? Niestety na okres redukcji musisz się ich pozbyć ze swojego jadłospisu. Podobnie jest ze słodyczami, chipsami, gazowanymi napojami i fast foodami. W przypadku tych ostatnich powinieneś wyrobić w sobie nowy zdrowy nawyk — postaraj się nie spożywać ich także po zakończeniu diety.