Produkt dnia
Mąka z tapioki 1000 g
Mąka z tapioki 1000 g
11,10 zł
szt.
Borowina plus 1000 g
Borowina plus 1000 g
32,00 zł
szt.
Mąka jaglana 1000 g
Mąka jaglana 1000 g
7,10 zł
szt.
ZESTAW MOCNE STAWY KURACJA BOROWINOWA
ZESTAW MOCNE STAWY KURACJA BOROWINOWA
88,00 zł
szt.
Producenci
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Jod

O tym, że niedobór pewnego czynnika, który się potem okazał jodem, powoduje
schorzenie, zwane wolem, pisano już w Wedach hinduskich, w Starym Testamencie, w
pismach chińskich... l nawet wiedziano jak je leczyć, gdyż podawano chorym popiół z palonych
gąbek, które zawierają jod.

jod suplement diety

Ale sam pierwiastek odkrył przypadkowo dopiero w 1811 r. Courtois,
gdy na zlecenie Napoleona poszukiwał nowych źródeł surowców pośród roślin morskich.
Dopiero w 1896 r. Baumann wykrył obecność jodu w tarczycy oraz stwierdził fakt, że jest go za
mało, gdy tarczyca dotknięta jest wolem. W 1914 r. Kendall wyodrębnił z tarczycy tyroksynę,
której wzór chemiczny określono 12 lat później i dokonano jej syntezy'). A w 1917 r. głośny był
fakt wyginięcia — tylko w jednym słanie Monfana w USA — z powodu niedoboru jodu aż
tysiąca świń. Bo na ,,tarczycę" chorują nie tylko ludzie, ale i zwierzęta: psy, owce, trzoda
chlewna, konie, bydło, króliki, ryby... Oto pokrótce historia jodu i tarczycy. Ale na tym sprawa się
nie kończy, bo następnie zaczęto jodowanie soli w tych okolicach, gdzie są niedobory tego
pierwiastka. Propagowano też ryby morskie, jako jego dobre źródło, a odradzano jadanie roślin,
które mają tzw. substancje wolotwórcze.
Dlaczego w pewnych rejonach jodu jest zbyt mało?
Otóż związki jego są łatwo rozpuszczalne i po prostu w okolicach górskich, na terenach
skalistych wypłukuje je woda z potoków i deszczów. W .Japonii zawartość jodu w powietrzu,
wodzie i glebie jest stosunkowo niska, ale Japończycy jedzą bardzo dużo ryb i „owoców
morza", bogatych w ten minerał. Na wyspie Tajwan natomiast nie ma tradycji spożywania
,,frutti di marę", toteż przypadki wola są tam częste, mimo że wodę pitną się joduje.
Niedobory jodu u nas były kiedyś bardzo wyraźne na południu kraju, na Podkarpaciu. W 1932 r. np.
stwierdzono, że 15,5% poborowych pochodzących z ówczesnego woj. krakowskiego miało
wole, a tylko 0,1 % poborowych z ówczesnych wschodnich województw chorowało z powodu
niedoboru jodu. Kiedy w 1930 r. zaczęto na Podkarpaciu jodować sól, to już w 1938 r. tylko
2,9% poborowych cierpiało na wole. Podczas wojny zaprzestano tej akcji i znowu schorzenie
tarczycy pojawiło się niemal endemicznie (w 1946 r. w powiatach nowosądeckim i
myślenickim występowało u ok. 37% ludności). W 3 lata później odsetek ten spadł do połowy,
mimo że jodowano sól nie zawsze właściwie. Trzeba też pamiętać, że u potomstwa chorych
kobiet zdarzają się dzieci z opóźnieniem rozwojowym, kretynizmem, karłowatością itp. Istnieje
hipoteza, że okrzyki i nawoływania chorych na kretynizm pastuchów z gór Tyrolu dały początek
temu, co nazywamy jodłowaniem w śpiewie. Ale niedobory tego składnika powodują nie tylko
wole czy zmiany w rozwoju umysłowym. Mogą przyczynić się także do zmian
chromosomalnych i sprzyjać onkogenezie. Ponadto stwierdzono, że gleba i rośliny ubogie nie
tylko w jod, ale i w kobalt, mogą powodować częste występowanie wola. W 1961 r. uczeni
Kołommcew i Gabowicz badali pod tym kątem ludność z górnoałtajskiego okręgu. Stwierdzili,
że również nadmierne ilości kobaltu działają na gruczoł tarczycowy. Gdy jest go za wiele,
obniża się ilość jodu we krwi.

Stwierdzono to już w 1928 r., kiedy Chesney prowadził doświadczenia na
królikach karmionych liśćmi kapusty. Gdy podawano im jod — zła przemiana materii i inne
objawy nieprawidłowego, funkcjonowania tarczycy minęły. Później znaleziono w pewnych
warzywach (z rodziny krzyżowych) azotany i azotyny, z których mogą powstawać
nitrozoaminy. Stwierdzono, że ich pochodne acetylowe wywołują powiększanie tarczycy.
Okazało się również, że nadmierne spożycie soi też powoduje powiększenie tarczycy (nawet
5-krotnie), a zapotrzebowanie na jodzwiększa się o 100%. Następnie wykazano, że podobny
wpływ ma wiele innych związków m. in. niektóre leki sulfonamidowe, np. popularna
sulfoguanidyna (lek przeciwbiegunkowy już wycofany). Wszystkie te czynniki wolotwórcze
działają silniej, gdy ma miejsce brak jodu lub jego niedobór w pożywieniu.

źródło:
Kuchnia i medycyna
Julian Aleksandrowicz – Irena Gumowska

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl