Produkt dnia
Borowina plus 1000 g
Borowina plus 1000 g
32,00 zł
szt.
Mąka z tapioki 1000 g
Mąka z tapioki 1000 g
13,90 zł
szt.
ZESTAW MOCNE STAWY KURACJA BOROWINOWA
ZESTAW MOCNE STAWY KURACJA BOROWINOWA
88,00 zł
szt.
Mąka jaglana 1000 g
Mąka jaglana 1000 g
8,20 zł
szt.
Spirulina proszek 1000 g 1 kg Targroch
Spirulina proszek 1000 g 1 kg Targroch
58,70 zł
szt.
Mąka migdałowa 1000 g
Mąka migdałowa 1000 g
44,90 zł
szt.
Producenci
inni klienci zakupili również
Walnut & Apricot Face Scrub
Walnut & Apricot Face Scrub
90,00 zł
szt.
Damayanti - Ravivarma (Combo)
Damayanti - Ravivarma (Combo)
130,00 zł
szt.
Alaka Pratika - szampon hibiskus
Alaka Pratika - szampon hibiskus
70,00 zł
szt.
Ujjwala Aleppy Tumeric Butter
Ujjwala Aleppy Tumeric Butter
90,00 zł
szt.
Mąka z tapioki 1000 g
Mąka z tapioki 1000 g
13,90 zł
szt.
Spirulina proszek 1000 g 1 kg Targroch
Spirulina proszek 1000 g 1 kg Targroch
58,70 zł
szt.
ZESTAW MOCNE STAWY KURACJA BOROWINOWA
ZESTAW MOCNE STAWY KURACJA BOROWINOWA
88,00 zł
szt.
Masło krem Pasta migdałowa 250g
Masło krem Pasta migdałowa 250g
20,95 zł
szt.
Kerassence Shampoo
Kerassence Shampoo
60,00 zł
szt.
Paczkomaty InPost
Paczkomaty InPost

Jaki olej do smażenia wybrać, a jakiego unikać? Sprawdź koniecznie!

Smażenie to jedna z najbardziej popularnych metod obróbki termicznej jedzenia. Pomimo tego, że nie jest ono najzdrowsze, ze względu na wyśmienity smak potraw wciąż jest często stosowane w kuchni, jako sposób przyrządzania posiłków. Jak zatem zmniejszyć niekorzystne właściwości potraw z patelni, ale jednocześnie wciąż cieszyć się ich doskonałym smakiem? Podpowiadamy, jaki olej do smażenia jest najlepszy i który warto wykorzystać w kuchni.

Oleje do smażenia – najważniejsze informacje

Podczas wyboru, jakiego oleju użyć do smażenia, zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Czym powinien wyróżniać się dobry produkt?

-  w oleju do smażenia powinny być zawarte głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego, które znajdują się np.w oliwie z oliwek lub oleju lnianym. Ich właściwości są korzystne dla serca i mózgu, wpływają bowiem na ich prawidłowe funkcjonowanie. Tłuszcze wielonienasycone powinny z kolei mieć w nich jak najmniejszy udział;

- w tłuszczu do smażenia punkt dymienia nie powinien wynosić poniżej 180°C. Powoduje to, że olej jest odporny na działanie wysokich temperatur. Pod ich wpływem nie ulega degradacji, a także nie wydziela szkodliwych substancji.

Pamiętaj, że olej musisz również dopasować do potrawy, którą planujesz przygotować i do czasu jej obróbki.

Jak prawidłowo smażyć?

Wybór odpowiedniego produktu powinien być uzależniony od techniki smażenia. Pamiętaj, aby wykonywać je na dobrze rozgrzanym oleju. Pozwoli to zmniejszyć jego wchłanianie przez potrawę. Oprócz tego po smażeniu powinieneś odsączyć ją z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z kolei przed warto marynować produkty, takie jak np. mięso, w przyprawach i ziołach. Zapobiega to niekorzystnym dla zdrowia procesom utleniania.

Jeśli wybierasz olej roślinny do smażenia, najlepiej zdecyduj się na taki, który został poddany oczyszczeniu. Rafinacja jest procesem, polegającym na usunięciu z niego substancji niekorzystnych pod względem jakościowym czy zdrowotnym. Najczęściej znajdują się one w olejach roślinnych, np. ze względu na ich asymilację przez rośliny oleiste w trakcie uprawy czy suszenia. Pamiętaj, że proces rafinacji nie ingeruje w profil kwasów tłuszczowych, w tym cennych dla zdrowia kwasów Omega-3.

Pamiętaj, aby zawsze smażyć na nowej porcji oleju i używać patelni, która umożliwia równomierne rozchodzenie się ciepła, tzn. z grubym dnem. Jeżeli tłuszcz podczas procesu zmienił aromat na nieprzyjemny, spalił się albo znacznie zmieniła się jego barwa, koniecznie musisz go wymienić. Wcześniej jednak dokładnie umyj naczynie, na którym uprzednio smażyłeś.

Jaki olej do smażenia wykorzystać w kuchni?

Istnieją gatunki olejów, które są najlepsze do smażenia i doskonale sprawdzą się podczas codziennego gotowania. Należą do nich:

- olej rzepakowy — sprawdza się do krótkotrwałego smażenia w umiarkowanych temperaturach;

- olej kokosowy — produkuje się go z miąższu orzechów kokosowych. Jest bardzo zdrowy, ponieważ wspomaga pracę całego organizmu. Do smażenia wybierz olej rafinowany, ponieważ ma on wysoką temperaturę dymienia;

- oliwa z oliwek — to najzdrowszy tłuszcz, który doskonale wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych oraz zapobiega nadciśnieniu tętniczemu czy cukrzycy. Ma również dużo witamin (m.in. E, K) czy polifenole obniżające poziom cholesterolu.

Jak widzisz, nie każdy olej nadaje się do smażenia, dlatego wybieraj tylko te wysokiej jakości, które nie mają szkodliwego wpływu na organizm. W naszym e-sklepie znajdziesz naturalne oleje, które spełniają wszystkie te wymogi. Są odporne na działanie wysokich temperatur, a przede wszystkim korzystnie oddziałują na zdrowe.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
;
Sklep internetowy Shoper.pl