Uregulowany tryb życia i właściwa dieta pozwolą Ci ograniczyć leczenie farmakologiczne nadciśnienia. Czytaj dalej i dowiedz się, co jeść na obniżenie ciśnienia, a jakie składniki szkodzą Twojemu zdrowiu.
Jakie produkty szkodzą przy nadciśnieniu?
Jeśli borykasz się z nadciśnieniem, przyjrzyj się swojej diecie. Niektóre produkty spożywcze prowadzą do zwężania naczyń krwionośnych, pogłębiając problemy zdrowotne.
Jakie produkty ograniczyć przy nadciśnieniu?
Przede wszystkim ogranicz spożycie soli. Co prawda, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale nie należy jej nadużywać. Jej nadmiar może prowadzić do zwężania naczyń krwionośnych. Ponadto zmniejsza skuteczność leczenia farmakologicznego nadciśnienia. Dorosłemu człowiekowi wystarczy 1 g soli dziennie. Żeby nadać smaku potrawom, zastąp ją aromatycznymi przyprawami, takimi jak kminek, majeranek, tymianek, bazylia czy oregano.
Czego nie jeść przy nadciśnieniu?
Zrezygnuj całkowicie ze słodyczy, chipsów, słonych paluszków i krakersów. Zadbaj o to, żeby z Twojej diety zniknęły także tłuste mięsa i wędliny, a także wędzone ryby i pełne mleko. Szkodzą Ci także przetworzone produkty, takie jak zupki w proszku, gotowe sosy, koncentraty i fast foody. Nie jedz żółtego sera i orzeszków ziemnych, a szybko zobaczysz ogólną poprawę swojego stanu zdrowia.
Co jeść, żeby obniżyć ciśnienie krwi?
Przyczyną nadciśnienia może być długotrwały niedobór witaminy C. Dlatego staraj się dostarczać właściwą dawkę zarówno w suplementach, jak i naturalnych artykułach spożywczych.
Znajdziesz ją w dużej ilości, w takich produktach jak:
- cytrusy,
- czarna porzeczka,
- aronia,
- żurawina,
- kapusta.
Warzywa i owoce pozwolą Ci także na uzupełnienie niedoborów potasu, który odpowiada za regulację ciśnienia krwi. Obniża ciśnienie skurczowe o około 5 mmHg, a rozkurczowe o 4 mmHg. Ponadto reguluje gospodarkę wodną organizmu, przyspieszając wydalanie soli i wody.
Najwięcej potasu zawierają:
- pomidory,
- ziemniaki,
- warzywa liściaste,
- cytrusy,
- pestki słonecznika.
Znajdziesz go także między innymi w bananach, szpinaku i fasoli. Pamiętaj jednak, żeby skonsultować taką dietę z lekarzem, jeśli chorujesz na nerki.
Wprowadź do diety takie warzywa jak cebula, czosnek, pietruszka, sałata, brokuły, kalafior, papryka, rzodkiewka i buraki. Zadbaj także o to, żeby nie zabrakło w niej mięsa drobiowego oraz gotowanych ryb. Szczególnie polecany jest łosoś i makrela. Tłuszcze zwierzęce zastąp roślinnymi. Osobom cierpiącym na nadciśnienie poleca się zwłaszcza olej z orzechów włoskich, sezamu i rzepakowy, bo zawierają dużo kwasów omega-3.
Pamiętaj, że właściwa dieta jest kluczem do zdrowia. Dlatego warto wiedzieć, co jeść na obniżenie ciśnienia tętniczego i stosować się do zaleceń lekarza.